Христовски водопад

Околностите

Христовски водопад

Обявеният през 1974г. за защитен природен обект Христовски водопад, се намира на река Мийковска, на 400 м надморска височина, южно от махала Христовци, до село Руховци. От къщи за гости „Кандафери“ можете да стигнете до този природен феномен през село Лазарци и село Илаков рът – разстоянието е 9 км. От село Илаков рът, пътят става пешеходен и след не повече от 10 минути преход, пред Вас се открива величествена гледка –   падащата от 9 метрова височина вода се разбива в скалистото легло на реката и образува блестящи фойерверки от ситни водни капчици. През лятото водата намалява, но мястото е много подходящо за къпане. Около водопада се ширят просторни поляни, на които можете да лагерувате, да си направите пикник с приятели или просто да се отпуснете под лъчите на слънцето.

Водопадът се нарежда сред най-известните и посещавани местни туристически атракции.

Връх Чумерна

Първенецът в Елено–Твърдишкия дял на Стара планина, връх Чумерна, е с надморска височина 1 536м. Южните му склонове са стръмни, дълги, прорязани от дълбоки речни долини, а северните — къси, полегати, покрити с букови гори.

Под връх Чумерна има изградена ски писта, която предлага на любителите на зимните спортове отлични условия за каране на ски, сноуборд и шейни.

В близост до върха се намира хижа Чумерна.

От село Мийковци до връх Чумерна можете да стигнете с автомобил. Пътят минава през Твърдишки проход, до билото на планината и от там – в отбивка наляво, до хижа Чумерна. А ако сте любители на пешеходните преходи, маркирана туристическа пътека ще Ви преведе от село Мийковци, през хижа Чумерна, до връх Чумерна. Преходът е около 4 часа.

Марянски манастир

Марянският манастир „Свето Преображение Господне”, се намира в село Марян, разположено на 8 км източно от град Елена, по пътя за град Сливен.

Манастирът е основан през VIII – IX век. Това се потвърждава и от археологическите находки – открити са шест капитела от Теодосиеви колони, четири от които се съхраняват в Националния исторически музей, а две са на съхранение в манастира. Сегашната църква е изградена през 1835 година.

При изкопните работи са открити основите на стар християнски православен храм, в олтара на който е намерен мраморен саркофаг. Според разказите, в него е имало скелет с Евангелие в ръцете и корона на главата – символите на духовната и светска власт. Базирайки се на кондики, предания и преписи оставени в църковни книги, жителите на селището са убедени, че откритият саркофаг и намерените в него останки, принадлежат  на цар Борис I Михаил Кръстител.

В храма могат да се видят икони, рисувани от старите майстори на Тревненската школа. Храмовият празник е на 6 август.