река Борущица

с. Мийковци

Летни барбекюта край село Мийковци

Още преди да влезете в селото, край живописната река Борущица, каменни барбекюта с маси и пейки Ви приканват да спрете и да се насладите на тишината и спокойствието, нарушавано само от песента на птичките и ромона на водата. Чистият, прохладен планински въздух и закътаните вирчета, където можете да се разхладите и да поплувате, правят тези места за отдих атрактивна дестинация за почивка и пикник, особено през горещите летни месеци.

Велосипедна пътека, село Мийковци

Започвайки от къщи за гости „Кандафери“, пътеката ще Ви преведе по живописен маршрут, преминаващ през гориста местност, пресечена от множество чисти, планински потоци. Преминавайки по пътеката, ще се насладите на невероятната природа на Еленския балкан – чистия въдух, аромата на гората, мелодията на птичия напев и прохладното ромолене на потоците. Пътеката е маркирана и е подходяща както за пешеходна разходка, така и за планинско колоездене.

8 вековен бук – защитен вид

В района на с. Мийковци се намира най-старият бук в България. Той е защитен вид, възрастта му е на около 800 год., обиколката на ствола е 5 м. и 50 см, диаметърът – 1,80 м., а височината – 32 м. Намира се преди махала Топузи и до него може да стигнете по асвалтов път както с автомобил, така и пеша за около 30 мин. от къщи Кандафери. Великолепието на дървото се открива непокътнато през вековете.

Зимни спортове

За любителите на зимните спортове, в село Мийковци, на 100 метра от къщи за гости „Кандафери“, е изградена малка ски писта, с дължина 250 метра, която се обслужва от ски влек. В района на хижа „Чумерна” също има действащи ски и сноуборд писта, с дължина 650 метра, категория „синя“ (лека писта). Пистата разполага със ски гардероб и се обслужва с паничков ски влек и снегоотъпкваща техника. А ако желаете да разнообразите преживяванията си, районът предлага отлични условия и за други зимни спортове – ски бягане, ски преходи, ски ориентиране и др.

Масаж

По време на престоя си в къщи „Кандафери“, можете да се отдадете на пълна релаксация и да се отпуснете във вещите ръце на опитна масажистка. Имате възможност да избирате между класически масаж, ароматерапия, масаж с шоколад, масаж с мед, антицелулитен масаж, козметичен масаж на лице, шия и деколте, терапия за лице с българско кисело мляко.