Христовски водопад

Околностите

Христовски водопад

Обявеният през 1974г. за защитен природен обект Христовски водопад, се намира на река Мийковска, на 400 м надморска височина, южно от махала Христовци, до село Руховци. От къщи за гости „Кандафери“ можете да стигнете до този природен феномен през село Лазарци и село Илаков рът – разстоянието е 9 км. От село Илаков рът, пътят става пешеходен и след не повече от 10 минути преход, пред Вас се открива величествена гледка –   падащата от 9 метрова височина вода се разбива в скалистото легло на реката и образува блестящи фойерверки от ситни водни капчици. През лятото водата намалява, но мястото е много подходящо за къпане. Около водопада се ширят просторни поляни, на които можете да лагерувате, да си направите пикник с приятели или просто да се отпуснете под лъчите на слънцето.

Водопадът се нарежда сред най-известните и посещавани местни туристически атракции.

Връх Чумерна

Първенецът в Елено–Твърдишкия дял на Стара планина, връх Чумерна, е с надморска височина 1 536м. Южните му склонове са стръмни, дълги, прорязани от дълбоки речни долини, а северните — къси, полегати, покрити с букови гори.

Под връх Чумерна има изградена ски писта, която предлага на любителите на зимните спортове отлични условия за каране на ски, сноуборд и шейни.

В близост до върха се намира хижа Чумерна.

От село Мийковци до връх Чумерна можете да стигнете с автомобил. Пътят минава през Твърдишки проход, до билото на планината и от там – в отбивка наляво, до хижа Чумерна. А ако сте любители на пешеходните преходи, маркирана туристическа пътека ще Ви преведе от село Мийковци, през хижа Чумерна, до връх Чумерна. Преходът е около 4 часа.

Марянски манастир

Марянският манастир „Свето Преображение Господне”, се намира в село Марян, разположено на 8 км източно от град Елена, по пътя за град Сливен.

Манастирът е основан през VIII – IX век. Това се потвърждава и от археологическите находки – открити са шест капитела от Теодосиеви колони, четири от които се съхраняват в Националния исторически музей, а две са на съхранение в манастира. Сегашната църква е изградена през 1835 година.

При изкопните работи са открити основите на стар християнски православен храм, в олтара на който е намерен мраморен саркофаг. Според разказите, в него е имало скелет с Евангелие в ръцете и корона на главата – символите на духовната и светска власт. Базирайки се на кондики, предания и преписи оставени в църковни книги, жителите на селището са убедени, че откритият саркофаг и намерените в него останки, принадлежат  на цар Борис I Михаил Кръстител.

В храма могат да се видят икони, рисувани от старите майстори на Тревненската школа. Храмовият празник е на 6 август.

Местности  Марков камък  и  Раюв камък

Марков камък се намира на около 3 километра южно от града на билото на 740 метров рид, заобиколен от дъбово – габрова гора. Камъкът е огромен къс скала и като че ли е закрепен от човешка ръка върху няколко по-малки камъка на билото на рида. Тази необикновена природна даденост му придава представа за някаква незнайна чудодейна сила. Размерите на камъка са: дължина 6 метра, ширина 3,5 и височина 3,2 м.

Легендата разказва, че камъкът се препречил на пътя на Крали Марко, когато минавал покрай връх Острец и решил да го премести. С един замах го подхвърлил, веднага след това направил няколко огромни крачки и се озовал на мястото преди да падне камъкът. Подложил няколко по-малки камъка, върху които паднал големият, който го ударил леко по малкият пръст на ръката, от което потекло кръв, която още може да се види върху камъка.

Раюв или Раев камък се състрои от множество разпръснати скали южно от Марков камък.  Два от тях наподобяват плочките на костенурка и са наречени Голямата и Малката костенурка. Върху Голямата е издълбан казан с диаметър около 100 см и няколко по-малки около него. В подножието на скалата има издялана вертикална ниша (скит), която и днес се използва за поклонение по „християнските“ обичаи. На обратната страна на скалата, отново близо до основата й е издълбана фигура на шаман с островърха шапка или корона в свещенодействие и жезъл в лявата ръка над която е издълбан древния български символ – IYI.
До Марков и Раюв камък може да се стигне по маркиран туристически маршрут.

Мемориален комплекс Вълчан войвода

Комплекса е изграден до село Раювци в местността Вълчова поляна в непосредствена близост до язовир Йовковци. Посрещайки посетителите гордо се издига внушителен паметник на Вълчан Войвода. Непосредствено до него се намира  малък параклис, а от големи каменни блокове наредени в кръг е изграден българският Стоунхендж по подобие на този в  Англия. Всеки един камък е детайлно обработен и на него е изписана велика мисъл, цитат или някоя ценност към всеки посетител.