Пешеходни маршрути в Еленски балкан

Пешеходни маршрути

Лятото в Еленския Балкан е слънчево и прохладно. Реките предоставят условия за къпане, а поляните край тях – възможност за къмпинг. По поляните растат диви плодове – горски ягоди, малини, къпини, гъби, както и много билки. От друга страна, меката, снежна зима е не по-малко активен сезон. Районът предлага много възможности за приятни разходки.
Ето и туристически маршрути за начинаещи и ентусиасти, които можете да предприемете, докато сте отседнали в къщи за гости Кандафери.


Атларци (30мин)

Кратка ненатоварваща разходка с леко изкачване (200м) за раздвижване на кръвта до съседна изоставена махала (Атларци). До махалата няма автомобилен път и затова е тя е запазила автентичния си вид. От там се разкрива панорамна гледка към Стара планина, като се виждат върховете от Чумерна до Ботев. Има обозначена маркировка.


Чуката (1ч 30мин)

Релаксираща разходка с възможност за пикник на китна поляна с извор. От тази местност ще погледнете селото от различен ъгъл. Ако пък продължите изкачването още 20 минути, ще превземете и самия връх Чуката. След това може да се върнете по друг път и да откриете нови красоти. Маршрутът не е маркиран, но е лесен за следване с нарисувана карта предоставена от къща за гости Кандафери.


Дядо Стояновата пътека – гъбарската (2 ч )

Пътеката тръгва от село Мийковци извива се през красиви поляни и навлиза в гориста местност. Лекото и приятно изкачване ще Ви отведе до горното течение на река Борущица, а от там покрай реката може да се върнете в селото или да поемете до местност Сондата.Пътеката е част от по-пряк маршрут до хижа Чумерна.


Сондата (1ч 30мин)

Разходка по черен път покрай реката. Сондата е извор на подпочвена вода, във вековна букова гора. Перфектен маршрут за летните горещини, с възможност за барбекю, изстудяване на бира и къпане в прохладните води на реката. Мястото е достъпно и с лека кола.


Хайдушки кладенец (2ч 00мин)

Това е по-сериозен преход с денивелация 500м. Маршрутът е през вековна букова гора и представлява изкачване на връх Голяма Турла. Хайдушки кладенец е всъщност извор, който дава името на местността. Там някога е било хайдушко сборище. Открива се гледка към два старопланински прохода. Маршрутът не е маркиран.


Атларци – Дупките – Средна турла – м. Мийковци (2ч 00мин)

След изкачването до Атларци започва разходка по билото през Атларска Турла, Средна Турла, Голяма Турла и оттам се слиза в махала Мийковци (разходката е обиколка). След Атларци изкачването е незначително, като се минава покрай оголени скали (Дупките), където могат да се видят живописни вкаменелости (фосили). Панорамен изглед през цялата разходка. Не е маркирана.


хижа Буковец (3ч 00мин)

Маршрут за цял ден, с по-сериозно изкачване на старопланинското било – връх Буковец (непосредствено до хижата). Хижата работи, но е препоръчително да се носи храна и вода за прехода. Маршрутът е маркиран.


хижа Чумерна (3ч 30мин)

Целодневен маршрут с най-голямо изкачване до най-високия връх на изток от Триглавския масив. От върха при ясно време може да се види 2/3 от територията на страната – Родопи, Рила, Пирин, чак до Дунав. Половината изкачване е по път, половината е по пътека. Целият маршрут е маркиран.


резерват Бяла крава (3ч 30мин)

Това е най-продължителният, но и разкриващият най-красивите гледки маршрут. Целият път е през дивна, девствена природа, като крайната дестинация е резервата Бяла крава. Там се намира и скалния феномен Бяла крава. Маршрутът не е маркиран, но се осигурява водач от къща за гости Кандафери.


За истински ентусиасти …

Маршрут Мийковци – Бяла крава – връх Чумерна – хижа Чумерна (общо 9 часа преход). Преспиване в хижата и връщане в Мийковци и Кандафери на следващия ден.